Home » Blog » Elektrische gitaareffecten

Elektrische gitaareffecten

Elektrische gitaar effecten naast elkaar

Er zijn duizenden elektrische gitaareffecten. Maar met welke krijg je de sound waar jij naar op zoek bent? In deze gids over elektrische gitaareffecten leggen we je alles uit over effecten/pedalen en hoe je het perfecte effect kan vinden waar jij naar op zoek bent.

Wat zijn elektrische gitaareffecten?

Elektrische gitaareffecten zijn pedalen die speciale geluidseffecten geven aan het geluid van je gitaar. Wanneer je je gitaar hebt aangesloten op een versterker zonder effecten zal het geluid clean zijn. Je zult het geluid van de gitaar horen zonder enige effecten. Wanneer je een effectpedaal tussen je gitaar en je versterker aansluit zal het geluid uit de versterker heel anders klinken. Afhankelijk van het soort effect zal er een ander geluid klinken. Zo heb je distortion pedalen, delay pedalen en meer. Over de verschillende soorten gitaareffecten lees je hieronder meer.

Wat voor soort gitaareffecten zijn er allemaal?

Er zijn erg veel verschillende gitaareffecten waar je als gitarist gebruik van kunt maken. Hieronder vind je een lijst van de populairste effecten. Ook is er bij elk effect een video te zien zodat je gelijk weet hoe deze effecten klinken.

Distortion effect 

Voor elk soort geluid zijn er verschillende gitaareffecten. Het meest bekende elektrische gitaareffect onder de rockers is natuurlijk het distortion effect. Naast de rock gitaristen onder ons is dit effect eigenlijk bij vrijwel elke gitarist geliefd. Speel je een rustige blues maar wil je je solo een extra boost geven? Dan is een distortion effect precies wat je zoekt. 

Delay effect

Naast distortion effecten zijn er ook andere populaire pedalen die een extra dimensie geven aan je gitaarspel. Zo is een delay effect ook erg populair. Met een delay effect herhaald het effect wat je speelt. Je kunt vaak zelf instellen hoe hard je de delay wilt hebben staan en hoe vaak deze herhaald. 

Reverb effect

Een reverb effect is erg handig voor wanneer je een soort warm echo effect aan je gitaarspel wilt toevoegen. Erg veel bekende nummers maken gebruik van een reverb effect. 

Wah effect

Het wah effect is erg populair bij elk type gitarist. Het wah effect wordt gebruikt bij veel funk muziek maar ook bij jazz, rock en metal. Luister je wel eens naar Metallica? Dan is je vast wel eens opgevallen dat de solo’s in hun nummers veel gebruik maken van een wah effect. Dit maakt de qua sound vaak nog unieker. 

Chorus effect

Met een chorus effect lijkt het alsof er meerdere gitaren tegelijk precies spelen wat jij speelt. Maar dan iets later en met een andere sound. Een heel gaaf effect voor harmonische gitaarstukken. Naast de harmonische gitaarstukken is het ook erg leuk om te experimenteren met een chorus effect. Je kunt er alle kanten mee op en je bent zeker niet gelimiteerd met dit effect. 

Loop effect

Vind je het leuk om eigen gitaarstukken te spelen en deze op te nemen? Dan is een loop effect echt iets voor jou. Met een loop effect kan je een gitaarstuk inspelen en deze met dit pedaal opnemen. Hierna zal je gitaarstuk zich herhalen en kun je verschillende stukken zoals een baslijn en een solo over dit opgenomen stuk opnemen. Zo kun je als het ware je eigen loop nummer opnemen. 

Wat zijn de beste elektrische gitaareffecten?

Er zijn een aantal merken die worden beschouwd als de beste en meest kwalitatieve elektrische gitaareffect merken. Dit zijn merken zoals Boss, MXR en Ibanez. Hieronder vind je een lijst van de beste merken als het aankomt op gitaareffecten. 

  1. BOSS
  2. MXR
  3. Electro-Harmonix
  4. Dunlop
  5. TC Electronic
  6. Maxon
  7. Zoom
  8. DigiTech
  9. Ibanez
  10. Line 6

Welke elektrische gitaareffecten passen bij mijn gitaar?

Welk gitaareffect het beste bij jou en jouw gitaar past is erg afhankelijk van de muziekstijl die jij het meeste speelt. Ben jij bijvoorbeeld een gitarist die veel rock of metal speelt? Dan zijn distortion en metal pan pedalen iets waar jij naar op zoek moet gaan. Hou je meer van een heavy blues dan zijn overdrive pedalen meer iets voor jou. Deze pedalen geven ook wat boost maar zijn minder heftig dan distortion pedalen. 

Ben je iemand die houdt van akoestische nummers? Dan kunnen effecten zoals een delay, chorus, phaser of tremolo pedalen handig zijn om jouw gitaarspel net wat extra’s te geven.

Hoeveel kosten gitaareffecten?

Er kan best een groot verschil zitten in prijs van de verschillende effecten. Het ene merk is duurder dan de ander. Je kunt soms al een effect kopen voor slechts €25, maar er zijn ook gitaareffecten van meer dan €300. Wil je goede gitaareffecten kopen maar is budget redelijk laag? Bekijk dan hier een overzicht van goedkope gitaarpedalen.